Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Jonas Larsson  År: 1956

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Lillmörtsjön, Torp

Jonas Larsson, (se sid. 6) berättade följande om Spel-Jöns: Min svärfars farbror, Erik Tomas Jonsson, skulle, när han var 17 år, få lära sig spela av Spel-Jöns, (Spel-Jöns bodde en tid i Torp) han fick betala 50 kr. till Spel-Jöns och så bestämdes den dag då Jonsson skulle komma till Spel-Jöns. Då Jonsson på torsdagskvällen kommer med sin fiol, fick han t-illsägelse att följa med till Torps kyrka, det var nämligen där han skulle invigas i den ädla spelmanskonsten. När de kommo fram till kyrkan - var porten som vanligt stängd, Spel-Jöns fifflade litet med fingrarna omkring låset och så böjde han sig fram och blåste i nyckelhålet, och si, den tunga kyrkporten gick upp av sig själv, Spel-Jöns gick in i kyrkan medan samtidigt en stor svart katt, med eldslågor sp-rutande ur ögonen och munnen och rumpan rätt i vädret, rusade ut ur kyrkan och bort över kyrkogården. Erik Jonsson blev förskräckt, något så hemskt hade han ej varit med om, förr, han bad Gud bevara sig för allt ont och sprang det fortaste han kunde, till hemmet och sedan tordes han icke träffa Spel-Jöns mer. Erik Jonsson lärde sig själv att spela litet till husbehov, det fick räcka för hans del.

Nordiska Museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.